https://heracl.es/ / projects /stratigraphy

It’s been over two years since the following was written; set eyes on it in the context of time. Digital sequences are generally absolute, but words and thoughts, visuals and imprints, all codes become obsolete as time goes by.

TPEL_render_1

TPEL_stock

I’ve seen a few shops in my day…

The historical center of Thessaloniki is characterized by high residential density, hence public green and recreational spaces are invaluable.

The area’s particular character, intended symbolism and contemporary urban design trends shape the proposal’s synthetic principles:

The synthetic process focuses on activating the square through a grand gesture, expressed with imagery and symbols derived from nature, life, and the location.

[caption align=“marginalia” width=“1”]TPEL_concept_up-down A dominant gesture, strongly reminiscent of the archaeological digs in the city center, forms the desired stratigraphy.[/caption] TPEL_concept

In an effort to underline the square’s historical memory, a series of consecutive moments in time are being unearthed in place. A section cut reveals the past and symbolizes the collective memory. The urban overlay is withdrawn to expose the natural earth. A new landscape, which depicts the city’s ambiance, acts as a landmark.

The resulting landscape’s loose boundaries intensify the contrast with the man–made. Alternating color–grouped planting in the valley aims to accentuate seasonal differentiation. Mediterranean plants with low irrigation and maintenance requirements along with the tall trees which provide shading, contribute to a pleasant micro–climate and the aesthetic improvement of the waterfront.

Eleftherias Square embodies the properties of a relaxation space for mental relief and recreation. A refuge in the center of a busy street that takes the visitor to another dimension.

TPEL_plan

TPEL_plan_legend

TPEL_section_BB

TPEL_section_AA

[caption align=“marginalia” width=“1”]TPEL_diagram_planting The planting drops in height from the extant plane trees towards the sea in order to keep the view clear. Down in the valley, free–form strokes create pathways and rest areas.[/caption] [caption width=“1”]TPEL_render_2 An aspect of the valley from the North.[/caption] [caption width=“1”]TPEL_render_3 View of the urban square from the NorthEast.[/caption]

[caption align=“marginalia” width=“1”]TPEL_benches The seatings are formed to accommodate a variety of postures, provide open views or isolation as required by the user. Low–rise timber platforms are placed freely amidst the planting, while concrete points of rest emerge from the urban surface.[/caption] [caption width=“1”]TPEL_render_4 An Autumn perspective from the NorthWest.[/caption] [caption width=“1”][caption width=“1”]TPEL_render_5 A rainy day at the square.[/caption] [caption align=“spread” width=“1”]TPEL_render_6 General view of the square by South.[/caption]

TPEL_bioclimatic_eco

Hard surface areas are paved with concrete–based cool materials that do not absorb large amounts of solar radiation and do not store significant amounts heat, thus avoiding overheating during summer. Low vegetation and tree foliage reduce ambient temperature as a result of evapotranspiration. They also diffuse solar radiation, reducing its intensity, thus achieving visual and thermal comfort.

[caption align="left half" width="1"]TPEL_bioclimatic_wind-flow Current and proposed states, average monthly solar radiation (on a horizontal plane 2m up from the square's level, during June).[/caption][caption align="right half" width="1"]TPEL_bioclimatic_wind-flow Wind flow diagram during winter (NorthWestern prevailing winds) and summer (Southern prevailing winds). [/caption]

[caption align=“marginalia” width=“1”]TPEL_infopoint The Digital Rooms, are meta–spaces where one can collect and trade digital information, that double as info–spots. They function as a contemporary metaphor of Thessaloniki’s port; as points of transport for culture and experiences. Visitors can use their personal devices or the embedded interfaces to leave their digital footprint through picture and audio. The public space becomes a bit more familiar and bridges internet’s social media with reality.[/caption] [caption width=“1”]TPEL_detail_wall Construction details of slope and retaining wall.[/caption]

[caption align=“left half” width=“1”]TPEL_detail_light-fixtures Light fixture details.[/caption][caption align=“right half” width=“1”]TPEL_detail_stepped-seating Stepped seating construction details.[/caption]

[caption align=“spread” width=“1”]TPEL_urban_analysis Proposed cultural grid, bike lane and pedestrian ways in response to the area’s analysis.[/caption] TPEL_overview